prva stranica arrow vijesti arrow Slovenija arrow Grand prix: Bosna
Utorak, 22 Septembar 2020
 
 
GLAVNI MENI
prva stranica
uvodnik
vijesti
blogosfera
časopis bošnjak
podalpski selam
linkovi
forum
traži
PRIJAVA

Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje
PJESMA TJEDNA
pošaljite vaš prijedlog
 Dino Merlin: 
Love In Rewind
Grand prix: Bosna
Vijesti - Slovenija
Administrator2   
Srijeda, 27 Juni 2012
Sinoć je na RTV Slovenija emitovana emisija Grand prix: Bosna. U produžetku pročitajte o čemu se radi, a emisiju možete pogledati u Arhivu RTV Slovenija. 

Bošnjaški narod je bil po krvavi vojni v 90. letih razseljen v številne države in zunaj meja BiH-a živi na stotisoče beguncev. Skozi usodo Bošnjakov vas bo popeljala današnja oddaja Mednarodna obzorja.

Tokratna Mednarodna obzorja imajo naslov "Grand prix: Bosna". Naslov oddaje je povezan s strastjo glavnega junaka, ki uživa v avtomobilih, rdeča nit pa je prijateljstvo, ki se je leta 1994 spletlo med bošnjaškim vojnim beguncem Alenom Habibom in slovenskim policistom Ernestom Bedekom.

Slednji je bil takrat vodja prehodnega doma za tujce v Prosenjakovcih, in je Habibu v bistvu rešil življenje, saj ga ni vrnil na balkansko morišče, kot bi ga v skladu s predpisi moral, pač pa mu je pomagal, da je prebegnil v Avstrijo oziroma na zahod.

Alen Habib danes živi na Nizozemskem. Med družinama so se spletle tesne vezi. Film skuša odgovoriti tudi na vprašanje, kakšna je usoda bošnjaškega naroda, ki je po krvavi vojni v 90. letih razseljen v kar 212 držav, nekateri podatki govorijo o milijon beguncih. Obravnava tragedijo v Srebrenici, in tudi svojevrsten sodni proces, kjer bošnjaški Wiesenthal, Hasan Nuhanović za sokrivdo pri genocidu toži nizozemsko državo. Govori pa tudi o razmerah v BIH danes. Ko so posamezni deli države etnično čisti, med seboj ločeni, gospodarsko na psu. Če bi svet znal izkoristiti velike naravne danosti in pridne bošnjaške roke, bi Bosna in Hercegovina lahko bila glavna nagrada.

(Izvor: MMC RTV Slovenija, http://www.rtvslo.si/svet/mednarodna-obzorja-grand-prix-bosna-usoda-bosnjaskega-naroda/286140)

Video Arhiv RTV Slovenija, gdje možete pogledati emisiju:  http://www.rtvslo.si/svet/mednarodna-obzorja-grand-prix-bosna-usoda-bosnjaskega-naroda/286140


Budi prvi koji komentira članak

Komentiranje je omogućeno samo registriranim korisnicima.
Molimo vas da se registrirate ili, ako ste već registrirani, da se prijavite.

 
Sljedeći >