prva stranica arrow vijesti arrow Slovenija arrow Mi nismo »novi državljani«, mi smo slovenski državljani
Petak, 13 Decembar 2019
 
 
GLAVNI MENI
prva stranica
uvodnik
vijesti
blogosfera
časopis bošnjak
podalpski selam
linkovi
forum
traži
PRIJAVA

Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje
PJESMA TJEDNA
pošaljite vaš prijedlog
 Dino Merlin: 
Love In Rewind
Mi nismo »novi državljani«, mi smo slovenski državljani
Vijesti - Slovenija
Administrator2   
Srijeda, 14 Decembar 2011

PETICIJA 

Državljani in državljanke Republike Slovenije, ki smo pripadniki in pripadnice etno-kulturnih manjšin, odločno protestiramo proti komentarju, objavljenem na spletni strani Slovenske demokratske stranke, naslovljenem »Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi«.

Menimo, da je označevanje sodržavljanov in sodržavljank z oznako »novi državljani« nevredno politične stranke, ki se v imenu označuje za demokratsko, saj demokracija pomeni vladavino ljudstva ne glede na etnično, kulturno, jezikovno, versko ali kakršnokoli drugo pripadnost. Prav tako obsojamo rasistične izjave in trditve o nas državljanih in državljankah, ki imamo korenine iz drugih republik nekdanje Jugoslavije. Ogorčeni smo nad žaljivim in podcenjujočim odnosom avtorja, ki nam - skozi skrajno poenostavljeno in sfabricirano razlago volilnega uspeha Zorana Jankovića - odreka vsakršno zmožnost aktivnega državljanskega delovanja in svobodne participacije v demokratičnih procesih. Tako avtor s sklicevanjem na navidez nevtralni matematični izračun in univerzalno človeško sposobnost logičnega sklepanja pravzaprav trdi, da s(m)o vsi »novi državljani«, kot nas sam imenuje, volili izključno Zorana Jankovića oziroma njegovo stranko Pozitivna Slovenija. »Logični« zaključek je, kakopak, da znotraj manjšinskih etničnih, kulturnih in verskih skupnosti vlada enoumje in da le-te ne premorejo politične pluralnosti, značilne za odprto in demokratično družbo, in to navkljub dejstvu, da je precejšnje število pripadnikov in pripadnic teh manjšin kandidiralo na volitvah za Državni zbor tudi na listah drugih političnih strank.

Kot državljani in državljanke Republike Slovenije smo tudi dolžni javno spregovoriti in s tem prekiniti začarani krog delitev na »nas« in »njih«, produciranja strahu in nezaupanja ter iskanja primernega grešnega kozla. Zato pozivamo vse sodržavljane in sodržavljanke, da našo skupno prihodnost gradimo v medsebojnem zaupanju, sprejemanju in spoštovanju. Prosimo, da se nam pridružite v prizadevanju za enakost vseh slovenskih državljanov in državljank.

Peticiju možete podpisati ovdje: http://www.gopetition.com/petitions/mi-nismo-novi-drzavljani-mi-smo-slovenski-drzavljani.html


IZJAVA ZA JAVNOST BOŠNJAČKOG KULTURNOG SAVEZA SLOVENIJE

Ljubljana, 12. 12. 2011

Izjava za javnost Bošnjaške kulturne zveze Slovenije ob objavi teksta »Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi« na spletnem portalu Slovenske demokratske stranke

Spoštovani,

v svoji analizi zmage Zorana Jankovića na volitvah 4. decembra, ki je bila objavljena na spletni strani Slovenske demokratske stranke, je avtor teksta g. Tomaž Majer med drugim navedel nekaj hudih obtožb na račun neimenovanega »bošnjaškega društva«. G. Majer v tekstu trdi, da so njegovega znanca, ki živi v Sloveniji, rojen pa je bil v Bihaću, »v sredo zadnji teden pred volitvami, poklicali iz bošnjaškega društva, kjer je član in mu zabičali, da mora voliti Jankovića«. Pozneje naj bi domnevna aktivista istega bošnjaškega društva omenjenega znanca obiskala tudi na domu in ga ponovno na različne neprimerne načine prepričevala, da naj voli za Jankovića. Na koncu »sta mu ponujala celo 50€, če bo šel glasovat za Jankovića.« Iz povedanega izhaja, da so se člani bošnjaškega društva pri svojem agitiranju za g. Jankovića posluževali nezakonitih načinov prepričevanja v predvolilni kampanji, saj naj bi nadlegovali, grozili in ponujali denar. Zaradi teh obtožb smo dolžni povedati sledeče.

Bošnjaška kulturna zveza Slovenije je zveza šestih bošnjaških kulturnih društev iz cele Slovenije. V zvezi združujemo praktično vsa aktivna kulturna društva z bošnjaškim predznakom v Sloveniji. Pred zadnjimi volitvami se kot zveza nismo ne javno ne privatno opredelili za nobeno politično stranko v Sloveniji, četudi so nas in naša društva obiskali predstavniki nekaterih strank, med njimi tudi stranke Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija. Ni nam znano, da bi kdorkoli izmed članov naših društev izvajal sporne oblike pritiska na volivce v korist katerekoli politične stranke.

Od g. Majerja in Slovenske demokratske stranke, ki je njegove obtožbe objavila na svoji spletni strani in pozneje v javnosti preko predsednika stranke g. Janeza Janše tudi podprla, pričakujemo, da nas konkretneje seznanijo s primerom, na katerega se sklicujeta. Zanima nas, kdo, kje, kdaj in kako natančno je v našem imenu oz. v imenu enega izmed naših društev grozil znancu g. Majerja? Te informacije potrebujemo zato, da lahko primer tudi sami raziščemo in ustrezno ukrepamo, če se izkaže, da je nekdo v imenu katerega izmed naših društev resnično izvajal nedovoljene oblike pritiska na volivce in tako zlorabil našo organizacijo.

Če nam g. Majer in Slovenska demokratska stranka ne bosta podala konkretnih informacij o primeru, na katerega se sklicujeta, bomo sklepali, da je primer izmišljen in zahtevali javno opravičilo zaradi žaljenja dobrega imena organizacij z bošnjaškim predznakom v Sloveniji. Če bo treba, bomo opravičilo zahtevali tudi na sodišču.

Predsednik Fahir Gutić

Bošnjaška kulturna zveza Slovenije


MEDIJSKI ODAZIVI NA IZJAVU ZA JAVNOST BOŠNJAČKOG KULTURNOG SAVEZA SLOVENIJE:

- STA, 13. 12. 2011: http://www.sta.si/vest.php?s=s&t=0&id=1705522

- Dnevnik, 13. 12. 2011: http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042495004

- Portal RTVSlo, 13. 12. 2011:  http://www.times.si/slovenija/bosnjasko-drustvo-zeli-raziskati-domnevne-nepravilnosti--fcf73f9651-b6136604e0.html

- 24ur.com, 13. 12. 2011: http://24ur.com/novice/volitve/kje-je-tomaz-majer-ce-sploh-obstaja.html

- Siol.net, 13. 12. 2011:  http://www.siol.net/novice/volitve_2011/novice/2011/12/mirovni_institut_zapis_sds_ustvarja_rasno_konstrukcijo_ne_slovenskih_prebivalcev.aspx
Budi prvi koji komentira članak

Komentiranje je omogućeno samo registriranim korisnicima.
Molimo vas da se registrirate ili, ako ste već registrirani, da se prijavite.

 
< Prošli   Sljedeći >