prva stranica arrow vijesti arrow Slovenija arrow V Cazinu imajo dovolj slovenskih obljub
Subota, 20 Oktobar 2018
 
 
GLAVNI MENI
prva stranica
uvodnik
vijesti
blogosfera
časopis bošnjak
podalpski selam
linkovi
forum
traži
PRIJAVA

Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje
PJESMA TJEDNA
pošaljite vaš prijedlog
 Dino Merlin: 
Love In Rewind
V Cazinu imajo dovolj slovenskih obljub PDF Ispiši E-mail
(3 glasova)
Safet Alibeg   
Utorak, 01 Februar 2011
ImageRazen Slovenije in hrvaške obale poleti, ni nikjer toliko avtomobilov s slovenskimi registrskimi tablicami kot v bosanskem Cazinu. In razen v Sloveniji niso na Slovenijo nikjer tako jezni. Upravičeno.
Cazin je le dobri dve uri oddaljen od Novega mesta, zato ni čudno, da so tukaj slovenska gradbena podjetja iskala in našla na tisoče delavcev. Obljube, s katerimi so jih Slovenci prepričali, so se kmalu izkazale za laži.
Nekateri sploh niso dobili pogodb ali pa so podpisovali prazne liste papirja, ki jih je delodajalec nato sam izpolnil, kot je želel. Vendar kršenje zakonov za izkoriščanje sploh ni bilo potrebno.

Ker je osebno delovno dovoljenje vezano na dveletno delo pri enem delodajalcu, so mnogim delavcem po osmih ali devetih mesecih prekinili pogodbe, jih izgnali iz Slovenije in poiskali druge, s katerimi so ravnali enako.
Molk so prekinili delavci kočevske Prenove. Njihov protest je prerasel v Organizacijski odbor Cazin, ta pa je prerasel Cazin in zdaj vodi borbo (nekdanjih) bosanskih delavcev v Sloveniji. Zbira zahteve ljudi, ki so jim podjetja dolžna denar ali jim je država dolžna delovna dovoljenja ali pokojninsko dobo.
"Žal mi je, da niso z vami tu vaši delodajalci in odgovorne osebe," je na sobotnem shodu Cazinskega odbora dejal Hamdija Ljubijankić, svetovalec župana občine Cazin. "To so osebe z imeni, priimki in funkcijami."

Celoten članek lahko preberete na Siolovem portalu.


Budi prvi koji komentira članak

Komentiranje je omogućeno samo registriranim korisnicima.
Molimo vas da se registrirate ili, ako ste već registrirani, da se prijavite.

 
< Prošli   Sljedeći >