prva stranica arrow vijesti arrow Slovenija arrow Türk za viceguvernerko predlaga Mejro Festić
Subota, 20 Oktobar 2018
 
 
GLAVNI MENI
prva stranica
uvodnik
vijesti
blogosfera
časopis bošnjak
podalpski selam
linkovi
forum
traži
PRIJAVA

Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje
PJESMA TJEDNA
pošaljite vaš prijedlog
 Dino Merlin: 
Love In Rewind
Türk za viceguvernerko predlaga Mejro Festić PDF Ispiši E-mail
(4 glasova)
Administrator   
Utorak, 21 Decembar 2010
ImagePredsednik države Danilo Türk za viceguvernerko in članico Sveta Banke Slovenije predlaga Mejro Fejstić. Nadomestila naj bi Andreja Ranta, ki je postal slovenski veleposlanik pri OECD-ju.
Danilo Türk se je za Fejstićevo odločil po pogovoru z vodji poslanskih skupin, predlog pa je že posredoval v državni zbor, so sporočili iz predsednikovega urada. Mejra Fejstić je sicer kot profesorica ekonomske teorije in ekonomske politike zaposlena na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti, sodeluje pa tudi z Ekonomskim inštitutom v Ljubljani.

Fejstičeva je bila kot kandidatka izbrana v drugem pozivu zbiranja predlogov za viceguvernerja, saj kandidat prvega poziva, Tomaž Košak, ni zbral zadostnega števila glasov podpore v DZ-ju. Na prvi poziv so se prijavili štirje kandidati, med njimi tudi Festićeva ter Igor Masten in Ksenja Maver.
Mejro Festić zdaj čaka glasovanje v DZ-ju. Da bi postala guvernerka, mora prejeti glasove večine poslancev (vsaj 46 glasov). Prvega Türkovega kandidata Tomaža Košaka so poslanci zavrnili s 43 glasovi za in 19 glasovi proti.
Če bodo poslanci Fejstićevo podprli, bo zasedla mesto Andreja Ranta, ki je postal slovenski veleposlanik pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), v svetu centralne banke pa se bo pridružila guvernerju Marku Krajncu ter viceguvernerjem Darku Bohancu, Janezu Fabijanu in Stanislavi Zadravec Caprirolo.


Komentari (1)
1. Autor: Ova e-mail adresa je zaštičena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli datum 25-12-2010 11:54
 
 
Zelo sem vesel informacije, ki sem jo prebral. Osebno prof.dr. Mejre Fejstic ne poznam, toda njen izbor in potrditev za viceguvernerko v Republiki Sloveniji bi bil velik presedan. Namrec dejstvo je, da smo Bosnjaki kljub temu, da smo druga najvecja narodnostna skupnost v Sloveniji s socialnega aspekta gledano najbolj diskriminirani. V Sloveniji zivim od leta 1984. Bil sem aktiven udelezenec osamosvojitvene vojne in dobitnik dveh drzavnih odlikovanj. Toda nazalost se pocutim zelo diskriminiranega, saj kljub visoko solski univerzitetni izobrazbi in bogatim izkusnjam, zaradi imena in priimka nikakor ne morem dobiti usrezne sluzbe. Svojo izjavo argumentiram z vprasanji in bi prosil kogar koli, da mi na navedena vprasanja odgovori in negira. 
1. od osamosvojitve R.S. do danes niti ena Bosnjakinja ne Bošnjak po rodu, seveda državljani RS niso bili izvoljeni v parlament R.S. 
2. niti enega ministra, sekretarja ali podsekretarja ni bilo, ki bi bili po rodu Bosnjakinja ali Bosnjak. 
3. Niti enega predsednika ali clana uprave katere koli izmed uspesnejsih gospodarskih druzb v katerih ima drzava preko SOD-a in KAD-a kapitalske deleze ni, ki bi bili Bosnjakinja ali Bosnjak po rodu. 
4. Niti ene Bosnjakinje ali Bosnjaka, ni na vidnih funkcijah drzavnih organov ali ministrstev. 
5. Niti ene Bosnjakinje ali Bosnjaka ni na vidnih funkcijah politicnih strank. 
6. Tudi v tistih obcinah, kjer predstavljamo Bosnjaki relativno velik procent v strukturi prebivalstva, kot so Jesenice in Velenje ni niti ene Bosnjakinje ali Bosnjaka po rodu na vidnih obcinskih funkcijah. 
 
Sprasujem se ali smo res vsi Bosnjaki v Sloveniji tako nesposobni, neizobrazeni, da ne bi mogli zasesti vsaj nekaj tistih pomembnih funkcij v drzavi. Predstavniki drugih narodnostnih skupnosti iz bivsih republik so bistveno bolj navzoci tako v politiki kot v gospodarstvu. Kar nekaj ministrov je bilo po rodu neslovencev, toda zal nikoli ni bilo Bosnjakov.  
 
Seveda smo, kot volilke in volilci zelo zazeljeni, saj predstavljamo pomemben procent volilnega telesa v R.S. Predvsem se identificiramo s strankami levice.  
 
Sprasujem se do kdaj. Kje je meja? Zakaj morajo dekleta Bosnjaske narodnosti, kot diplomirane ekonomistke delati v E Leclercu na blagajni za placo 500 EUR. Zakaj morajo fantje Bosnjaske narodnosti, ki imajo koncane fakultete delati kot varnostniki, natakarji, vozniki... 
 
Moj odgovor je vse do takrat, dokler ne bomo svoje vsode vzeli v svoje roke. Preprican sem, da smo Bosnjakinje in Bosnjaki vzorni drzavljani Republike Slovenije. Preprican sem, da nas je v R.Sloveniji ze toliko, da na naslednjih drzavno zborskih volitvah z lahkoto pridemo v parlament. Prepican sem, da nas je toliko pametnih, izobrazenih, da smo lahko tudi ministrice in ministri, direktorice in direktorji. Preprican sem, da bi stem obogatili tako slovenski demokraticni prostor kot tudi samo gospodarstvo.  
 
Zato sem vesel, srecen, presrecen, ker sem danes prebral, da je prof.dr.Mejra Fejstic, ne samo predlagana za viceguvernerko, temvec tudi zaradi tega, ker je profesorica na Ekonomski fakulteti v Mariboru. To mi daje upanje, to je luc na koncu temnega predora. Upam in pesti drzim, da bo prof.dr. Mejri Fejstic uspelo postati viceguvernerka. Predsedniku drzave g.Tirku vsa cast in spostovanje. 
 
Prosim vse bralke in bralce portala, za katerega sem izvedel sele danes, naj komentirajo moj komentar. Prosim vse istomislece naj se mi pridruzijo. Sem mnenja, da si kot drzavljanke in drzavljani R.Slovenije zasluzimo boljse zivljenje. Ce ze zivimo in smo se borili za demokraticno Slovenijo, potem po demokraticni poti poiscimo svoje pravice.  
 
S pozdravi!
 

Komentiranje je omogućeno samo registriranim korisnicima.
Molimo vas da se registrirate ili, ako ste već registrirani, da se prijavite.

 
< Prošli   Sljedeći >