prva stranica arrow vijesti arrow Slovenija arrow Na TVS skupnosti nekdanje Jugoslavije
Četvrtak, 13 Decembar 2018
 
 
GLAVNI MENI
prva stranica
uvodnik
vijesti
blogosfera
časopis bošnjak
podalpski selam
linkovi
forum
traži
PRIJAVA

Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje
PJESMA TJEDNA
pošaljite vaš prijedlog
 Dino Merlin: 
Love In Rewind
Na TVS skupnosti nekdanje Jugoslavije PDF Ispiši E-mail
(2 glasova)
Administrator   
Utorak, 07 Decembar 2010
ImageDoločilo novega RTV zakona, ki zagotavlja vsebine in programe tudi za pripadnike narodnih skupnosti republik nekdanje Jugoslavije, je v javnosti precej odmevalo. Na ministrstvu za kulturo očitke ostro zavračajo. Da je zakonska določba dobrodošla, meni tudi Vera Kržišnik-Bukić z Inštituta za narodnostna vprašanja.
Eden glavnih očitkov novemu zakonu o RTV je, da je v njem posebej zapisano, da RTV zagotavlja vsebine in programe tudi za pripadnike narodnih skupnosti republik nekdanje Jugoslavije (Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Hrvatov, Makedoncev in Srbov). To določilo je v javnosti precej odmevalo in velja za enega izmed vzgibov, ki so sprožili referendum.

Na ministrstvu za kulturo omenjene očitke ostro zavračajo. V zahtevi za razpis referenduma je ta točka posebej izpostavljena, ker, kot poudarjajo, to niso ustavno določene manjšine. Predlagatelji referenduma se pri tem sprašujejo, od kod bodo posamezna uredništva dobila denar in kader za tako »specifično omenjanje« narodnih skupnosti. A koalicijske stranke, ki zakon o RTV podpirajo, te očitke zavračajo in poudarjajo, da ta glede tega ne prinaša bistvenih sprememb. »Zakon samo utrjuje obveznost RTVS, da pripravlja programske vsebine za vse državljane Slovenije.« Pravijo, da zakon nikjer ne določa nastanka novih uredništev in podobno, omogoča le določeno raven zagotavljanja pravic narodnih skupnosti s programskimi vsebinami, ki jih je mogoče ustvarjati v sedanjih okvirih brez dodatnih stroškov.

Da očitek ni upravičen, je poudarila tudi Vera Kržišnik-Bukić z Inštituta za narodnostna vprašanja. »Zakonska določba, o kateri sprašujete, je seveda dobrodošla, umestna in potrebna,« nam je včeraj dejala Kržišnik-Bukićeva. »Če naj bi RTV Slovenija postala ogledalo slovenske nacije oziroma tisti javni medij, ki bi vsaj registriral navzočnost vseh narodnih skupnosti v našem prostoru, potem je že končno čas, da država iz neke dejanske širše družbene izoliranosti in premajhne prepoznavnosti iz nekega temačnega ozadja na svetlobo belega dne pritegne tudi populacije Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Hrvatov, Makedoncev in Srbov in omogoči na RTV Slovenija predstavljanje njihove organizirane narodnostne dejavnosti v njihovi novi državi Republiki Sloveniji,« je svoje stališče razložila Kržišnik-Bukićeva.
Pri tem se je spraševala, ali lahko slovenska nacija pri tem kaj izgubi, in hkrati odgovarjala, da se lahko nadeja le splošnih presežnih pridobitev na kulturnem področju in seveda dejanskih integrativnih družbenih učinkov. »Pripadnikom teh populacij naj bi bila ponujena roka države dokaz, da več kot 200.000 državljanov Slovenije le ni več državljanov drugega ali tretjega reda,« je odločna zgodovinarka in politologinja.

Novi zakon o RTVS v drugem odstavku drugega člena predvideva zagotavljanje precej vsebin, programov in storitev ter kakovostno in različno ponudbo za širšo javnost brez diskriminacije in na podlagi enakih možnosti. S ciljem izpopolnjevanja demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb pa naslavlja državljane Republike Slovenije, Slovence v zamejstvu in po svetu, avtohtone narodne in romske skupnosti, pripadnike narodnih skupnosti republik nekdanje skupne države (sem prišteva tudi Albance) ter pripadnike drugih narodnih in etničnih skupin pri nas.

Strah pred novimi narodnimi skupnostmi
Nasprotnikom novega zakona o RTV Slovenija se ob prebiranju »narodnostnega člena« zastavlja vprašanje, ali je takšen predlog sorazmeren do uveljavljanja ustavno zagotovljenih pravic avtohtonih narodnih skupnosti pri nas, torej do italijanske in madžarske manjšine. Pri tem jih skrbi morebiten pojav »kakšnih drugih neimenovanih narodnih skupnosti«, ki bodo želele enake pravice tudi zase. Kar koli že to pomeni.
(vir: Delo)


Budi prvi koji komentira članak

Komentiranje je omogućeno samo registriranim korisnicima.
Molimo vas da se registrirate ili, ako ste već registrirani, da se prijavite.

 
< Prošli   Sljedeći >