prva stranica arrow vijesti arrow Slovenija arrow Milan Kučan Pahorjev odposlanec za BIH
Subota, 20 Oktobar 2018
 
 
GLAVNI MENI
prva stranica
uvodnik
vijesti
blogosfera
časopis bošnjak
podalpski selam
linkovi
forum
traži
PRIJAVA

Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje
PJESMA TJEDNA
pošaljite vaš prijedlog
 Dino Merlin: 
Love In Rewind
Milan Kučan Pahorjev odposlanec za BIH PDF Ispiši E-mail
(0 glasova)
Administrator   
Ponedjeljak, 08 Novembar 2010
ImageVlada je minuli četrtek prvega slovenskega predsednika Milana Kučana imenovala za posebnega svetovalca predsednika vlade za ugotovitev možnosti izvedbe ustavnih reform v BiH, je pojasnil premier Borut Pahor. Na podlagi tega poročila pa bo sam izoblikoval stališče Slovenije, ki ga bo zastopal na srečanjih s tujimi voditelji.
Slovenski premier Borut Pahor je na skupni novinarski konferenci z Milanom Kučanom v Ljubljani še pojasnil, da je vlada Kučana za posebnega poročevalca imenovala soglasno, podpira pa ga tudi predsednik republike Danilo Türk.

Razlog, da so imenovali prav Kučana, pa je v tem, da ima prvi slovenski predsednik "znanje, izkušnje in modrost", da bi lahko med vrsticami znal prebrati, kakšni so pravi interesi voditeljev entitet v BiH. Razlog za imenovanje posebnega odposlanca je po Pahorjevih besedah sicer ta, da ima Slovenija na Zahodnem Balkanu prijatelje povsod, še posebej po ureditvi odnosov s Hrvaško, in mnenje Slovenije v Evropi šteje.
Kot je dejal Pahor, šteje mnenje Slovenije o Zahodnem Balkanu in Jugovzhodni Evropi precej bolj, kot pa na primer o Bližnjem vzhodu, "zlasti zdaj, ko je proces Brdo začel prinašati rezultate". In zato bo Kučan pripravil poročilo, na podlagi katerega bo nato sam oblikoval stališče glede temeljnih problemov za ustavno reformo v BiH.
Kučan je izpostavil, da ne namerava dajati receptov, kakšne naj bi bile ustavne reforme v BiH. Namen njegove misije je predvsem v tem, da ugotovi, ali po parlamentarnih volitvah v tej državi sploh so možnosti in volja za ustavne spremembe in do kod naj bi segale. Sicer pa se bodo morali za ustavne reforme v BiH dogovoriti sami, Slovenija lahko le pomaga, je pojasnil Kučan.
Pahor je na koncu še pojasnil, da se je Kučan odrekel vsem honorarjem, vlada bo pokrila le stroške njegovih potovanj in bivanj, kar bo financirano v okviru rednega dela vlade. Preliminarno poročilo naj bi Kučan pripravil že do decembrskega vrha EU, ki bo o Zahodnem Balkanu, sicer pa naj bi ga pripravil do sredine prihodnjega leta. Bo pa poročilo zaupne narave, je še povedal premier.
(vir: Delo.si)


Budi prvi koji komentira članak

Komentiranje je omogućeno samo registriranim korisnicima.
Molimo vas da se registrirate ili, ako ste već registrirani, da se prijavite.

 
< Prošli   Sljedeći >