prva stranica arrow vijesti arrow Slovenija arrow Poziv ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in Vladi RS
Četvrtak, 13 Decembar 2018
 
 
GLAVNI MENI
prva stranica
uvodnik
vijesti
blogosfera
časopis bošnjak
podalpski selam
linkovi
forum
traži
PRIJAVA

Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje
PJESMA TJEDNA
pošaljite vaš prijedlog
 Dino Merlin: 
Love In Rewind
Poziv ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in Vladi RS PDF Ispiši E-mail
(1 glas)
Administrator   
Utorak, 09 Mart 2010
ImagePoziv ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in Vladi RS, da sprejmeta odgovornost za brezvestno izkoriščanje in zlorabljanje migrantskih delavcev in da se nemudoma vključita v reševanje problematike skupine gladovno stavkajočih delavcev v Kočevju.
Skupina migrantskih delavcev gladovno stavka od ponedeljka, 1. marca 2010. V baraki na robu Kočevja, ki ima škrbaste stene in je narejena iz lesa in polivinila ter je neprimerna za bivanje, se za svojo pravico borijo Mevludin Mostarlić (29), Samir Muhamedbegović (35), Nisad Huseinbašić (28), Samir Ljubijankić (33), Mustafa Begić (27), Jožef Lukač (54), Patrick Ištvan (60), Sead Husić (30), Sulejman Klitić (50), Almir Portić (28), Asmir Bošnjaković (25). Telesa so izpostavili mrazu, vlagi in gladovanju, da bi opozorili, da so v prihodnost Republike Slovenije vgradili svoje delo, znanje in mladost, niso pa bili za to plačani. So le še peščica od skupine 130 delavcev, med katerimi jih je večina razočarana in oropana zapustila Slovenijo.

Podjetnik Perkovič jim namreč ni plačal dogovorjenega plačila za delo, ki so ga v zadnjih petnajstih mesecih opravili zanj.

Njihove zgodbe so neverjetne. Podjetnik jim je nazadnje nakazal plačilo na bančne račune leta 2008, ustreznih plačnih list delavci niso dobivali. Delodajalec jim je tu in tam na roko dal zneske po 30, 10, celo le 3 evre. Na njihovih davčnih izpiskih so v rubriki vplačanih socialnih prispevkov same ničle, kar med drugim pomeni, da delodajalec ni poravnal svojih obveznosti niti do države. Zato gladovno stavkajoči delavci zahtevajo takojšnje plačilo tega, kar jim podjetnik Perkovič dolguje.
Pri tej, kot tudi pri mnogih drugih stiskah, ki jih doživlja 10% delovno aktivnega prebivalstva v RS, se postavlja vprašanje, kako so v t.i. pravni in socialni državi mogoče take skrajne oblike izkoriščanja in zlorab. In zakaj je edini način opozarjanja na to, da se institucije pravne in socialne države vrtijo v prazno in da se prekine molk javnosti, lahko le skrajna izpostavitev teles lakoti in mrazu. Stavkajoči delavci na logično vprašanje, zakaj so kar leto in pol delali, četudi niso prejemali plačila, odgovarjajo, da obstaja institucionaliziran krut sistem osebne odvisnosti migrantskih delavcev od delodajalcev. Delavec mora delati dve leti nepretrgoma pri istem delodajalcu, da lahko zaprosi za osebno delovno dovoljenje za obdobje treh let. Šele s tem dobi možnost, da zamenja delodajalca. Ta režim omogoča, da delodajalci minimalno dve leti - dejansko pa še več, saj se delovno dovoljenje napotenega delavca in sezonskega delavca ne šteje v to obdobje, delodajalci podpisujejo pogodbe o zaposlitvi kot vsakič različne pravne osebe - izsiljujejo in zlorabljajo migrantske delavce in ne spoštujejo njihovih delavskih pravic.

Ob temu dodajamo, da tudi pridobitev osebnega delovnega dovoljenja migrantske delavce ne izenači z ostalimi delavci. Veljavnost dovoljenja za prebivanje, ki ga delavec dobi na osnovi osebnega delovnega dovoljenja, je namreč vezana na trajanje pogodbe o zaposlitvi. Tako se odvisnost delavcev od delodajalcev nadaljuje tudi takrat, ko dobijo osebno delovno dovoljenje.

Stavkajoči delavci v Kočevju in njihova analiza okoliščin lastne nesreče jasno kažejo, da sistem odvisnosti, ki ga vzpostavlja režim delovnih migracij v RS, botruje skrajnim oblikam izkoriščanja in zlorab. Še več, omogoča generalizirano korupcijo. Škandalozno je, da so bili okradeni, ko so delali na velikih gradbenih projektih, ki so se financirali iz javnega denarja, iz občinskega proračuna in sredstev EU.
Skrajni čas je, da odgovorni za to situacijo, Vlada RS in v njenem okviru Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve, sprejmejo odgovornost za stisko stavkajočih delavcev, za skrajne oblike izkoriščanja in zlorab migrantskih delavcev in za korupcijo, ki jo ustvarja politika migracij v RS.

Zato zahtevamo, da:
1. se Minister za delo družino in socialne zadeve aktivno vključi v reševanje dramatične situacije stavkajočih v Kočevju. Prvi korak je, da nemudoma povabi stavkajoče na delovni pogovor na ministrstvo, katerega namen mora biti takojšnja odprava razlogov za gladovno stavko;
2. Ministrstvo in Vlada RS prevzameta odgovornost za splošni sistem izkoriščanja migrantov, ki so ga omogočili, tudi tako, da izplačajo stavkajočim delavcem plače, ki jim jih dolguje podjetnik Perkovič;
3. Ministrstvo in Vlada RS takoj začneta postopke za spremembo Zakona o zaposlovanju in delu tujcev in Zakona o tujcih. Spremembe morajo odpraviti sistem odvisnosti delavcev od delodajalcev in zagotoviti dejansko enakopravnost migrantskih delavcev.


Gospod minister Svetlik, čas je, da sprejmete odgovornost za brezvestno izkoriščanje migrantskih delavcev in korupcijo, ki jo omogoča politika delovnih migracij v RS. V 21. stoletju ne moremo tolerirati sistema apartheida!

IWW, Nevidni delavci sveta
Socialni center RogBudi prvi koji komentira članak

Komentiranje je omogućeno samo registriranim korisnicima.
Molimo vas da se registrirate ili, ako ste već registrirani, da se prijavite.

 
< Prošli   Sljedeći >