prva stranica arrow vijesti arrow Slovenija arrow Evropski dan jezikov
Četvrtak, 13 Decembar 2018
 
 
GLAVNI MENI
prva stranica
uvodnik
vijesti
blogosfera
časopis bošnjak
podalpski selam
linkovi
forum
traži
PRIJAVA

Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje
PJESMA TJEDNA
pošaljite vaš prijedlog
 Dino Merlin: 
Love In Rewind
Evropski dan jezikov PDF Ispiši E-mail
(0 glasova)
Administrator   
Subota, 26 Septembar 2009
ImageSvet Evrope je 26. september razglasil za evropski dan jezikov, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu učenja jezikov ter spodbujanju kulturne različnosti. Koordinatorica za medkulturni dialog pri Svetu Evrope Gabriella Battaini-Dragoni je ob tej priložnosti dejala: "Če govorimo z ljudmi v njihovem jeziku, to podira jezikovne in kulturne pregrade."
"Učenje jezikov vzpodbuja naše zavedanje različnih kultur in nam lahko resnično pomaga, da se odmaknemo in pogledamo svojo lastno kulturo iz drugega zornega kota," je dejala Battaini-Dragonijeva ter opomnila, da je pomen učenja jezikov poudarjen v Beli knjigi Sveta Evrope o medkulturnem dialogu.
Koordinatorica za medkulturni dialog pri Svetu Evrope je v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali z Informacijskega urada Sveta Evrope v RS, še zapisala, da je potrebno živeti skupaj v dostojanstvu, "ki razvija radovednost in odprtost do drugačnosti, izogibanje stereotipom in odkrivanje, kako nas lahko sporazumevanje z drugimi bogati."

Na današnji dan po Evropi potekajo številne prireditve, namenjene promociji učenja tujih jezikov. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in urad vlade za komuniciranje sta se odločila, da evropski dan jezikov letos obeležita dan prej. V petek je tako v ljubljanskem Miklošičevem parku potekal celodnevni družabni dogodek, imenovan Jezikovna potepanja, ki je s številnimi zabavnimi vsebinami obiskovalce prepričal o koristnosti znanja tujih jezikov. Kot je za STA pojasnila Tina Vončina s predstavništva evropske komisije, so dogodek dan prej pripravili zato, ker so nanj na šolski dan hoteli pritegniti čim več mladih.
Mladi obiskovalci so z zanimanjem listali po čtivu v tujih jezikih, se pogovarjali z naravnimi govorci evropskih jezikov, spremljali lutkovno igrico v nemščini in z udeležbo v številnih drugih akcijah v parku dokazali, da je učenje tujih jezikov lahko zelo zabavno.
Evropski dan jezikov je tudi priložnost za vpogled v statistike. Eurostat je objavil izsledke raziskave o poznavanju tujih jezikov: tretjina odraslih na stari celini ne zna nobenega tujega jezika, medtem ko je Slovenija po poznavanju tujih jezikov blizu vrha, takoj za Norvežani, in sodi med države, v katerih se v srednjih šolah dijaki učijo najmanj dva tuja jezika.
V državah članicah unije se poleg 23 uradnih jezikov govori še najmanj 60 regionalnih jezikov in jezikov manjšin. Tokovi globalizacije in priseljevanja še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov, saj naj bi se po nekaterih ocenah v Evropi govorilo 175 različnih jezikov.
(sta)


Budi prvi koji komentira članak

Komentiranje je omogućeno samo registriranim korisnicima.
Molimo vas da se registrirate ili, ako ste već registrirani, da se prijavite.

 
< Prošli   Sljedeći >